Japán, tajvani, kínai és egyéb ázsiai vasutak minden mennyiségben!

densha.blog - Vasúton Ázsiában

[Hongkong] – Városnézőben a Gyöngy-folyó torkolatánál

Már több mint 20 év telt, mióta Kína „visszavette” a közel 7,5 millió lakosú gyarmatot, ám az egykori brit fennhatóság nyomait a város életének számos területén, így a közlekedésben is érezhetjük.

2019. szeptember 27. - seigyo_zoufukuki

2015 óta szinte minden évben kerülök Hongkong felé egy karácsonyi bevásárlás, kínai vízum beszerzése, de akár csupán egy átszállás erejéig is, ám a kínai „különleges státusú terület” metró-, busz- és villamoshálózatának feltérképezése eddig kimaradt, noha a 2018-ban átadott hongkongi nagysebességű vasútról és a kínai vasúti határforgalomról már volt szó korábban.

2019 szeptemberében újabb lehetőségem adódott eltölteni néhány kellemes napot a városban, melyet viszonylag kötetlenül, némi városnézéssel, „vidéki” túrázással töltöttem, így a száraz számok és tények helyett (többnyire) inkább egy, a saját élményeim és a mostani hírek alapján készült beszámolónak szánom e sorokat, melynek azonban fő témája továbbra is a vasút. Ugyan Hongkong az elmúlt hetekben, hónapokban valamivel több nemzetközi médiafigyelmet kapott, szerencsémre sem könnygázzal, sem felbérelt kínai verőlegényekkel nem akadtam össze, így egy viszonylag üdítő 5 napot tudhatok magam mögött.

img_0316.jpg

A jellegzetesen kínai „dzsunkák” (䑸, zōng; 戎克船, róngkè chuán) egyike, háttérben Hong Kong Island fényei.

Ha olvasóim közül valaki figyel(get)i a helyi híreket, az tudhatja, hogy nemrég a tüntetők több napra elfoglalták a hongkongi repülőteret, ellehetlenítve annak működését, melynek következtében érkező járatok tucatjait kellett átirányítani a környékbeli repterekre. Bíztam benne, hogy efféle, nagyobb volumenű megmozdulásra ezúttal nem kerül sor és végül most sem tartott sokkal tovább kijutni a reptéri buszpályaudvarhoz, bár az eseményeknek lett némi kézzelfogható vonzata is...

A hongkongi reptéri vasút

 

Korábban rendszerint a reptéri vasúttal jutottam el a belvárosba, ám az idő bősége okán ezúttal a buszt választottam, így a Hong Kong Island-et Kowloonnal, Tsing Yivel és a hongkongi reptérnek helyt adó Chek Lap Kokkal összekötő vasútról részben csak archív felvételekre támaszkodhatok.

E vasút nem véletlenül ismertebb / kedveltebb a buszos módinál, hiszen a vonatok mind „Hongkongba mennek”, így az egyszeri utazónak nem kell ismeretlen végállomású buszviszonylatok közt hezitálnia, ha a belvárosba akar jutni, az út alig fél óra és a viteldíj is csak kb. három-ötszöröse a buszokénak ($21-40 helyett $104-115, félreértések elkerülése végett a „$” itt és a továbbiakban a hongkongi dollárra (HKD; 1 HKD ≈ 38 forint) vonatkozik), akár Hong Kong Islandre, akár Kowloonba tart az ember. Ráadásul több légitársaság, így pl. a HK Express is kedvezményesen árulja az Airport Express jegyeit.

A hongkongi Airport Express egyik járműve Tung Chung közelében.

A hongkongi Airport Express egyik járműve Tung Chung közelében.

Ha lemaradunk a repülőgép fedélzetén kínált óriási kedvezményekről, úgy még mindig lehetőségünk van beszerezni a normál árú jegyeinket közvetlenül az útlevél- és vámellenőrzést követő kijáratoknál található pultoknál vagy a reptéri vasútállomás környékén elhintett automatáknál.

Érdemes tudni, hogy az Airport Express Octopus kártyával (ld. később) is használható, illetve ingyenes aznapi retúrutat is kínál (fizetés módjától függetlenül), tehát ha csak kiugranánk a városba pár órára, akkor is csak egy irányba kell kifizetnünk a viteldíjat.

A hongkongi Aiport Express hívogató bejárata az 1-es terminál felőli oldalon.

A hongkongi Aiport Express hívogató bejárata az 1-es terminál felőli oldalon.

A hongkongi Airport Express és a vele párhuzamosan futó Tung Chung vonal járműveinek egy részét az Adtranz – CAF duó szállította még a múlt évezredben, ebből 96 kocsi (12 darab, 8 kocsiból álló motorvonat) a Tung Chung vonalra, 88 kocsi (11 darab, 8 kocsiból álló motorvonat) pedig az Airport Express-t erősíti, utóbbi értelemszerűen nagyobb komforttal, menetirányba néző ülésekkel, poggyásztérrel, WiFi-vel áll az utasok rendelkezésére.

A hongkongi Airport Express egyik járművének utastere.

A hongkongi Airport Express egyik járművének utastere.

Az Airport Express és a sietség hátránya ellenben, hogy viszonylag sok és érdekes látnivalóról marad le az ember. Mint írtam, ezúttal busszal jutottam el a Wan Chai Fire Station - Hennessy Rd. megálló közelében lévő szállásomhoz (A11-es busz, $40, kb. egy óra menetidő), mely először kerül egyet a nagyon új és kolosszális Hong Kong–Zhuhai–Makaó-híd hongkongi oldalán található határellenőrző pont felé is. 

E híd kvázi hídfőjénél pillantottam meg a némileg eldugott „Olympic Trail” nevű túraösvényt, melyről nemcsak Tung Chung, hanem a hongkongi repülőtér és tiszta időben tulajdonképpen a folyótorkolat egésze belátható.

A hongkongi Airport Express egyik szerelvénye a Makaó és Zhuhai felé vezető grandiózus hídrendszer ki-/bejáratánál.

A hongkongi Airport Express egyik szerelvénye a Makaó és Zhuhai felé vezető grandiózus hídrendszer ki-/bejáratánál.

A Pak Mong falucskából induló ösvényen gyakorlatilag egészen Tung Chungig visszasétálhatunk, ám a fő „attrakció” mégis a Por Kai Shan-csúcs, mely 1-2 kilométernyi séta és kb. 400 méter szintemelkedés árán érhető el. Többen ajánlották a libegő okán jóval felkapottabbá vált Ngong Ping ösvényeket is, de onnan nem lehet vasutat fotózni, így az ezúttal kimaradt. (A libegő meg szerintem amúgy is pofátlanul drága.)

img_20190920_102314_hdr_left.jpg img_9899_right.jpg
img_9884_left.jpg A 2018-ban átadott, Makaó és Zhuhai felé közlekedő buszokat kiszolgáló terminál és határellenőrző pont.
img_9905_left.jpg A Tung Chung Intersection, melynél valószínűleg a legtöbb, a belvárosba igyekvő utas megfordult már.

Az ① és ② képen a Por Kai Shan-csúcsra vezető túraösvény jellemző állapotai, ③ƒ Tung Chung kerület lakóépületei, ④„ a 2018-ban átadott, Makaó és Zhuhai felé közlekedő buszokat kiszolgáló terminál és határellenőrző pont, ⑤… a hongkongi repülőtér árutermináljánál várakozó gépek és ⑥† a Tung Chung Intersection, melynél valószínűleg a legtöbb, a belvárosba igyekvő utas megfordult már. (A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek!)

Hongkongról azért sok minden az eszébe juthat az ember gyerekének, de a természetjárás valószínűleg nem sokaknál lenne a top 3-ban, noha a csúcsok felé közeledvén egyre gyérebb növényzettel borított dombok Hongkong-szerte kiváló kilátást biztosítanak.

Polipok

 

Az Octopus kártya egyike a hongkongba látogató utazó „must-have” eszköztárának, melynek beszerzése akár már 1-2 napos tartózkodásra is javasolt, hiszen nemcsak a nagy címletet elfogadni képtelen automaták vagy az aprószámolgatás bosszúságától kímél meg bennünket, de csekély kedvezményt is biztosít a legtöbb közlekedési eszközön.

Az MTR Fare Saver segítségével további 2 HKD kedvezményt kaphatunk, amennyiben legközelebb a berendezéshez tartozó állomásnál lépünk be az MTR hálózatára. A kedvezmény igénybevételéhez elég egyszerűen lecsippantani az utazáshoz használt Octopus kártyát és a rendszer automatikusan levonja azt a viteldíjból.

Az MTR Fare Saver segítségével további 2 HKD kedvezményt kaphatunk, amennyiben legközelebb a berendezéshez tartozó állomásnál lépünk be az MTR hálózatára. A kedvezmény igénybevételéhez elég egyszerűen lecsippantani az utazáshoz használt Octopus kártyát és a rendszer automatikusan levonja azt a viteldíjból.

Az Octopus kártyákból létezik „sold” és „on-loan” változat is, előbbi 39 HKD-ba, utóbbi 150 HKD-ba kerül, mely már tartalmaz 100 HKD utazásra felhasználható keretet a kártya 50 HKD-s díján túl. Ez utóbbi visszajár, ha a működőképes kártyát leadjuk bármely ügyfélszolgálaton.

A „sold” Octopus kártya nem tartalmaz utazásra fordítható összeget, így azt előbb fel kell töltenünk. Különbség, hogy az „on-loan” kártyák esetén a rajta található összeg mellett a kártya díja is visszajár, míg „sold” esetén nem.

Az egyik kisbuszra telepített Octopus kártya- és AliPay QR-olvasók, illetve a középkorban ragadt utasok számára kialakított készpénzes dobozka, benne az én 9,1 dollárommal.

Az egyik kisbuszra telepített Octopus kártya- és AliPay QR-olvasók, illetve a középkorban ragadt utasok számára kialakított készpénzes dobozka, benne az én 9,1 dollárommal.

Természetesen léteznek különféle bankkártyákkal kombinált változatok is, illetve pl. a Hutongxing és Lingnan Pass hongkongi dollárral és kínai jüannal is feltölthető, előbbi Hongkong mellett Shenzhenben, utóbbi pedig a Gyöngy-folyó deltájában található számos további kínai városban is használható. Turistáknak a 24 órás, valamint az Airport Express egyszeri vagy kétszeri használatával kombinált 72 órás bérlet is érdekes lehet.

Busszal, villamossal a belvárosban

 

A 11 vasút- és 12 villamosvonal, valamint a hongkongi nagysebességű vasút Futian – Kowloon szakasza relatíve jól lefedi a város legnépesebb területeit, ám a félreesőbb régiók megközelítéséhez, illetve a városon belüli „célzottabb” utazáshoz nem támaszkodhatunk csupán a metróra és a villamosra. De miért is tennénk, hiszen a javarészt kétszintes buszokból álló járműveken való utazás már önmagában is felér egy városnéző túrával.

Hongkong legrégebbi busztársaságának, az 1933-ban alapított Kowloon Motor Bus-nak (KMB) a járművei egy, a turisták körében kevésbé ismert kisbusz társaságában.

Hongkong legrégebbi busztársaságának, az 1933-ban alapított Kowloon Motor Bus-nak (KMB) a járművei egy, a turisták körében kevésbé ismert kisbusz társaságában.

Nem meglepő módon az első kétszintes buszok is brit közreműködéssel kerültek Hongkongba, noha a második világháború és hongkong japán megszállása (1941. december 25. – 1945. augusztus 15.) közel 12 évvel hátráltatta ezen égetően fontos járművek érkezését.

1941 nyarán visszavonták a hongkongi brit exportengedélyeket, a japán megszállók pedig valamennyi gépet, közlekedési eszközt lefoglaltak, így a kétszintes buszok eredetileg 1937-re tervezett bemutatása 1949. április 17-én valósulhatott meg 20 darab, Daimler Motor Co., Ltd. (nem összetévesztendő az 1890-ben, Gottlieb Daimler és Wilhelm Maybach által alapított Daimler Motoren Gesellschafttal, melytől a hasonló nevű brit cég csak megvette a(z egyidejű) névhasználat jogát) CVG5 típusú jármű segítségével. Érdekesség, hogz a KMB „kínjában” korábban már bambuszból is épített extra fedélzeteket a meglévő egyszintes buszaira.

A KMB egyetlen fennmaradt Daimler CVG5A járműve. (Forrás: HKBus)

A KMB egyetlen fennmaradt Daimler CVG5A járműve. (Forrás: HKBus)

Ha az ember nincs különösebben hozzászokva, az emeleten, pláne annak első sorában ülni tényleg élmény, és főleg a belvárosban, alagutakban suhanva érezhetjük úgy, hogy nem biztos, hogy egy nagyobb durián még beférne a karaoket hirdető neon cégér és a busz teteje közé. A „suhanás” persze néha csak képletes, hiszen az alagutaknál és a belvárosban sem ritka a torlódás.

Járművek araszolnak a Cross-Harbor-alagút kowlooni bejáratánál.

Járművek araszolnak a Cross-Harbor-alagút kowlooni bejáratánál.

A busztársaságok közül az öt legnagyobb a helyi önkormányzat által fenszentelt ún. franchised társaság a KMB, a Citybus, a Long Win, a New World First Bus (NWFB) és a New Lantao Bus. A franchise-t nem én találtam ki, ez tényleg egy hivatalos kifejezés, bár arra nem sikerült rájönnöm, hogy egy, a kormány által bizonyos tevékenység végzésére felhatalmazott cég a franchising melyik részét teljesíti…

Hong Kong Island-en járva a buszok mellett az ikonikus, a világ legnagyobb kétszintes „villamoshálózatán” is utazhatunk, mely ugyan nem a legkorszerűbb, a szűk utastér, a gyakran 12m sugarú ívek, az 550V vontatási feszültség és 1067mm-es nyomtáv mind a laikusoknak, mind a vasútbarátoknak különleges élményt biztosít.

A Hong Kong Tramways, Ltd. járművei üde színfoltjai Hong Kong Island zsúfolt utcáinak.

A Hong Kong Tramways, Ltd. járművei üde színfoltjai Hong Kong Island zsúfolt utcáinak.

A „hongkongi villamos” egyébként nem azonosítja egyértelműen a Hong Kong Tramways-t (noha jó eséllyel mindenki erre fog asszociálni), hiszen Tuen Mun kerületben szintén működik egy kevésbé népszerű, egyszintes villamosok által kiszolgált hálózat, mely a szingapúri LRT-hez hasonlóan az MTR vonalaira hordja rá a környéken élőket.

A Hong Kong Island-en üzemelő, 1904-ben átadott matuzsálem hálózat (mely igazából egy hosszú vonal kisebb-nagyobb hurkokkal) így mind funkciójában, mind sebességében jelentős eltéréseket mutat Tuen Mun-i társához képet, az érdeklődők pedig akár nosztalgia(jellegű) villamosokon is utazhatnak.

A TramOramic túrákat biztosító, az 1920-as évek stílusát tükröző, részben nyitott tetős 68-as számú jármű ugyan favázas, a 2016-os gyártmány okán relative keveset ad vissza a múlt kor hangulatából.

A TramOramic túrákat biztosító, az 1920-as évek stílusát tükröző, részben nyitott tetős 68-as számú jármű ugyan favázas, a 2016-os gyártmány okán relatíve keveset ad vissza a múlt kor hangulatából.

A közúti forgalommal, elsősorban a buszokkal osztozó járműveken igazi, múlt századbeli hangulat kerítheti hatalmába az utazót, hiszen a csekély belmagasság mellett sem a kényelem, sem az utazás sebessége nem éri a XXI. századi színvonalat, ám ezt láthatóan sem a helyiek, sem a turisták nem bánják.

A híres Hong Kong Tramsways egyik 1067mm nyomtávú, 550V egyenfeszültséggel táplált járműve, mely 1986-ban, a társaság azóta megszűnt Causeway Bay Depot-jában készült. Valamennyi ilyen jármű kéttengelyes kivitelben készült, melyeken a tengelytáv 2600mm, így gyakorlatilag egyetlen forgóváz viseli az egész jármű tömegét.

A híres Hong Kong Tramsways egyik 1067mm nyomtávú, 550V egyenfeszültséggel táplált járműve, mely 1986-ban, a társaság azóta megszűnt Causeway Bay Depot-jában készült. Valamennyi ilyen jármű kéttengelyes kivitelben készült, melyeken a tengelytáv 2600mm, így gyakorlatilag egyetlen forgóváz viseli az egész jármű tömegét.

Annyira nem, hogy az 1980-as években zajlottak az első kísérletek a járművek légkondicionálására is, melynek első tesztalanya egy ormótlan, közel 800kg-os berendezés volt. Gondolhatnánk ugyan, hogy az időnként forró, párás időjárástól szenvedő hongkongi lakosságnak jót tett volna egy újabb légkondis közlekedési forma, ám meglepő módon a többség ellene volt e korszerűsítésnek, mondván, hogy az „megöli a járművek hangulatát”. A klímaberendezés tömege így még a kisebbik probléma volt, hiszen a közönség elégedetlensége mellett a szakemberek hamarosan arra is rádöbbentek, hogy a légkondicionálók jelentős fogyasztása okán a villamos hálózat aligha bírna el szakaszonként néhány ilyen járműnél többet.

A légkondicionált kétszintes villamosok ötlete napjainkban sem hozott jelentős áttörést, így napi forgalomban (értsd: nem partivillamos vagy ilyesmi), mindössze egyetlen zárt utasterű járművel találkozhatunk, a 88-as számú villamos személyében.

Az egyetlen, az egyszeri utas által is igénybe vehető, ún. „Pilot Cooler Tram” légkondis villamos 2015-ben gördült ki a sínekre, melynek átalakítása valamivel több mint 200 ezer hongkongi dollárt emésztett fel.

Az egyetlen, az egyszeri utas által is igénybe vehető, ún. „Pilot Cooler Tram” légkondis villamos 2015-ben gördült ki a sínekre, melynek átalakítása valamivel több mint 200 ezer hongkongi dollárt emésztett fel.

A villamos előnye a kb. hasonló nyomvonalon futó Island Line metróvonalhoz képest, hogy mindvégig 2,6 HKD-ba, azaz nagyjából 100 forintba kerül, akkor is, ha csak egy megállót megyünk és akkor is, ha 50-et. A Causeway Bay huroktól egyébként kb. 1-1,5 óra eljutni a keleti végen található Shau Kei Wan kocsiszínig (~6,2km), úgyhogy tényleg csak az üljön villamosra, aki nem siet…

Az East Rail Line

 

Korábban már volt szó az East Rail Line-on (továbbiakban inkább: ERL) közlekedő járművek első osztályú ülőhelyeiről, illetve részben a határforgalomról is, azonban az ősi” hongkongi vasútvonal jelentős változásokon esik át elsősorban délen, a botrányos minőségben épülő Sha Tin – Central Railway Link részeként, mely így végre lehetővé teszi, hogy a Hung Hom pályaudvarról is átszállás nélkül utazhassunk Hong Kong Island felé.

Kinki Sharyo gyártmányú, SP1900-as sorozatú motorvonat az East Rail Line-on.

Kinki Sharyo gyártmányú, SP1900-as sorozatú motorvonat az East Rail Line-on.

Az egykori Kowloon – Canton vasútvonal részeként 1910-ben átadott brit szakaszt (gyakrolatilag a mai Hung Hom – Lo Wu szakasz) 1911-ben követte a kínai, Shenzhentől egészen a mai Guangzhou városáig érő vonal, mely a West Rail Line (WRL) 2003-as megnyitásáig a Kowloon – Canton Railway Co. (KCRC) egyetlen vasútvonala volt.

Zavarban érezheti magát az olvasó, hiszen Hongkongban utazván szinte mindenhol a Mass Transit Railway Co. (MTRC) nevét és logóját láthatja, így a KCRC és az MTRC viszonya némi magyarázatra szorulhat.

Felújított MTR Metro Cammel EMU halad a KCRC tulajdonában lévő East Rail Line-on Hung Hom felé.

Felújított MTR Metro Cammel EMU halad a KCRC tulajdonában lévő East Rail Line-on Hung Hom felé.

E két társaság közül az MTRC a rangidős, mely 1972-ben jött létre állami vállalatként, hogy vasúti infrastruktúra építésével és üzemeltetésével biztosítsa Hongkong növekvő lakossága számára a korszerű tömegközlekedést. A KCRC valamivel később, 1982-ben született meg a hongkongi kormány vasúti részlegeinek kiszervezésével, melynek fő tevékenysége akkoriban elsősorban az ERL, a WRL, a Ma On Shan vonal és a New Territories régióban működő villamosok fenntartására szorítkozott.

Ugyan a vasúti üzletág mellett mind az MTRC, mind a KCRC érdekelt volt ingatlanfejlesztésben is, a 2000-es évek elején befejezett beruházások, pl. a 2003-ban átadott WRL jelentős terheket rótt a KCRC költségvetésére, ráadásul a busztársaságoknak köszönhetően a határforgalom is jelentősen megcsappant, gyakorlatilag lenullázva a társaság üzemi nyereségét.

A KCRC igényesen eltávolított logója a 2019. szeptember 17-én balesetet szenvedett egyik Metro Cammel EMU oldalán. (Forrás: 將軍西貢 @ Facebook)

A KCRC igényesen eltávolított logója a 2019. szeptember 17-én balesetet szenvedett egyik Metro Cammel EMU oldalán. (Forrás: 將軍西貢 @ Facebook)

A KCRC – MTRC egyesülés első ötlete 2002 júniusában röppent fel, ekkorra az MTRC már tőzsdén jegyzett céggé nőtte ki magát (noha a társaság részvényeinek túlnyomó hányadát továbbra is a hongkongi kormány birtokolja), a tényleges fúzió pedig 2007. december 2-án jött létre, mely után a KCRC felhagyott a vasúti üzletággal, a korábbi vonalak üzemeltetési joga pedig 50 évre az MTRC-hez került.

Egy Metro Cammel EMU másodosztályú utastere.

Egy Metro Cammel EMU másodosztályú utastere.

Bár az MTRC és a KCRC továbbra is két külön entitás, az egyszeri utas leginkább az MTRC-vel és az MTR-rel, mint magával a közlekedési hálózattal kerülhet kapcsolatba útja során.

Lok Ma Chau felé tartó Metro Cammel EMU az East Rail Line-on.

Lok Ma Chau felé tartó Metro Cammel EMU az East Rail Line-on.

Jellegét tekintve így az MTR nem tekinthető kizárólag „metrónak” vagy „helyi érdekű vasútnak”, hiszen az ERL-on keresztül napjainkban is jelentős a személyforgalom Shenzhen, illetve a „Kowloon Through Train”-eknek köszönhetően Guangzhou felé is, de ezekről már olvashattunk korábban.

A 84 milliárd HKD-s (kb. 3,2 billió forint) hongkongi nagysebességű vasút mellett újabban a város másik építőmérnöki „gyöngyszemének” tekinthető, eddig potom 97,1 milliárd HKD-t (kb. 3,7 billió forint) kóstáló Sha Tin – Central Link is elsősorban a színvonaltalan kivitelezéssel, hitvány anyagminőséggel és duzzadó költségekkel borzolja a kedélyeket. Az alábbi vonaltérkép bemutatja, hogy miről is van szó:

A Sha Tin - Central Link vonaltérképe. Az elvileg 2020-ban átadásra kerülő „SCL phase 1” kapocsként szolgál a jelenleg is üzemelő Ma On Shan és West Railway Line között, így a jövőben átszállás nélkül utazhatunk Tuen Mun és Wu Kai Sha között. A másik fontos újítás, mellyel a hongkongi vezetés már régóta adós, a 2021-re tervezett Hung Hom – Admiralty szakasz, melynek köszönhetően végre közvetlen összeköttetés nyílik a hongkongi - kínai határ állomásai, Hung Hom, illetve Hong Kong Island között. (Forrás: Sameboat @ Wikimedia)

A Sha Tin - Central Link vonaltérképe. Az elvileg 2020-ban átadásra kerülő „SCL phase 1” kapocsként szolgál a jelenleg is üzemelő Ma On Shan és West Railway Line között, így a jövőben átszállás nélkül utazhatunk Tuen Mun és Wu Kai Sha között. A másik fontos újítás, mellyel a hongkongi vezetés már régóta adós, a 2021-re tervezett Hung Hom – Admiralty szakasz, melynek köszönhetően végre közvetlen összeköttetés nyílik a hongkongi - kínai határ állomásai, Hung Hom, illetve Hong Kong Island között. (Forrás: Sameboat @ Wikimedia)

Minekután Hung Hom (még) jelentős(ebb) csomóponttá válik, elkerülhetetlen az utasforgalmi területek jelentős átalakítása, bővítése, melynek keretén belül a pályaudvar teljesen új, hosszabb peronokat kap, a régi „teherpályaudvart” (kb. egyetlen, a jelenlegi 7-es vágány) elbontják, helyet adva egy új kocsiszínnek.

A jelenlegi Hung Hom pályaudvar az épülő átalakításokkal együtt, az állomás északi vége felől nézve. (Forrás: MTR Sha Tin to Central Link)

A jelenlegi Hung Hom pályaudvar az épülő átalakításokkal együtt, az állomás északi vége felől nézve. (Forrás: MTR Sha Tin to Central Link)

Az új peronok kialakításához és azok felett található, meglévő infrastruktúra megfelelő alátámasztásához a jelenlegi csarnokot (éttermek, váróterem stb.) újra kellett alapozni, melyet ún. résfalas alapozással oldottak meg, mely a munkagödör körülzárására, a talajvíz távol tartására és az épület teherhordó szerkezeteként is szolgál.

Ezen masszív vasbeton elemekre 2-3 méter vastag betonlapok kerülnek, melyek alátámasztják a leendő peronokat és vasúti pályát, ám normál esetben a réstáblák és a betonlapok vasalása között mechanikus kapcsolat áll fenn, melyet egy egyszerű orsó- és anyamenet biztosít.

Hung Hom pályaudvar új peronjainak kialakítása és a résfal - betonlap kapcsolat elvárt kialakítása. (Forrás: Use of couplers in the station box structure. In: Interim Report of Commission of Inquiry into the Construction Works at and near the Hung Hom Station Extension under the Shatin to Central Link Project. 2018. 22 p.)

Hung Hom pályaudvar új peronjainak kialakítása és a résfal - betonlap kapcsolat elvárt kialakítása. (Forrás: Use of couplers in the station box structure. In: Interim Report of Commission of Inquiry into the Construction Works at and near the Hung Hom Station Extension under the Shatin to Central Link Project. 2018. 22 p.)

A legnagyobb visszhangot kiváltó hanyagság színhelye a fenti grafikán található kinagyított részletben keresendő, ugyanis 2018 tavaszán egy leleplezőnek köszönhetően derült fény arra, hogy a betonlapokat és a réstáblákat összekötő elemeket nem, vagy csak részben illesztették össze, továbbá számos helyen egyszerűen elvágták a csatlakozó menetorsókat.

A nem megfelelő összeköttetés súlyosan rontja az egész állomás szerkezeti integritását és végeredményben akár a nem megfelelően rögzített elemek leomlásával is járhat, így a kezdetben önmagát hülyének tettető MTR és a hongkongi kormány vizsgálatot rendelt el, mely számos, már lebetonozott rész megbontásával járt.

A résfalak és a peronokat, vágányokat tartó betonlapok vasalásának összekötő elemei teljesen (bal) és részben behajtott (jobb) állapotban, illetve ez utóbbi képe egy visszabontott falszakaszban. (Forrás: Apple Daily)

A résfalak és a peronokat, vágányokat tartó betonlapok vasalásának összekötő elemei teljesen (bal) és részben behajtott (jobb) állapotban, illetve ez utóbbi képe egy visszabontott falszakaszban. (Forrás: Apple Daily)

Az ügyben, a beázós, süllyedős West Kowloon pályaudvarhoz és alagúthoz hasonlóan itt is a Leighton Contractors (Asia) és annak egyik hongkongi alvállalkozóját vették elő (előbbit az események folyamán végül el is tiltottak egy évre az állami finanszírozású beruházásokra való pályázástól), ám az MTR érdekeltsége szintén kérdéses, hiszen 2015-ben egyszer már tártak fel beázó részeket (melyek meglétét a vasúttársaság először tagadta, végül fényképekkel igazolták, hogy mégis csorog a víz), ám különösebben egyik felet sem érintette mélyen a nem megfelelő minőségű kivitelezés.

A réstáblák és a betonlapok közötti vasalás kialakításának vizsgálata során jelentősen eltérő eredmények születtek.

A réstáblák és a betonlapok közötti vasalás kialakításának vizsgálata során jelentősen eltérő eredmények születtek.

Az esetet „független” vizsgálóbizottság vizsgálta meg, akik végül nem találták biztonsági kockázatnak a trehányul megépített vasalást, bár kritikusok szerint a Hongkongi Legfelsőbb Bíroság egykori munkatársával vezényelt bizottság korántsem volt elfogulatlan.

Az ERL leendő, Hong Kong Island felé húzódó vágányainak látképe Hung Hom pályaudvar északi végénél.

Az ERL leendő, Hong Kong Island felé húzódó vágányainak látképe Hung Hom pályaudvar északi végénél.

Minderre jött a Hongkongi Egyetem Építőmérnöki Karának egyik professzora által kiadott jelentés, mely tartalmában szöges ellentéte a hivatalos bizottság korábban beadott változatának. Ettől függetlenül az egész projekt egy métely, hiszen a Hung Hom pályaudvar kapcsán elindult további vizsgálatok adminisztrációs hiányok, szabálytalanságok egész garmadáját tárták fel, engedély nélküli építési / bontási mukálatokkal, „újrahasznosított” építési törmelék felhasználásával karöltve.

A várakozásokkal ellentétben az új, az ERL járatainál jóval rövidebb (és drágább) nagysebességű vasút egy év után sem hozta meg a várt utasdömpinget, így mind a Lo Wu / Lok Ma Chau határállomásokig, mind a Guangzhou, Shanghai és Peking felé közlekedő hagyományos távolsági járatok a korábbihoz hasonló népszerűségnek örvendenek.

A Disneyland Resort Line és a South Island Line

 

A városban kóvályogva két, kvázi „csökevény” vonalra bukkanhatunk, melyek érdekessége, hogy mindkettő automatikus módban közlekedik, igaz a Disneyland felé vezető vonalon megtartották a vezetőfülkét, de az üvegajtónak köszönhetően a jármű mindkét végén lehetőségünk nyílik élvezni a panorámát.

A Disneyland Resort Line még 2005-ben nyitotta meg kapuit (nem meglepő módon a Disneyland megnyitása előtt), a mindössze 3,8km hosszú vonalon összesen 3 darab, 4 kocsiból álló, átalakított Metro Cammel EMU teljesít szolgálatot.

img_9918_left.jpg img_9920_right.jpg
img_9929_left.jpg img_9930_right.jpg

A hongkongi MTR ún. „DRL-Train” járműveinek külső-belső kialakítása. (A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek!)

Nem vagyok különösebben Disney rajongó, de mind a vonatok, mind a disneylandi állomás kialakítása egészen jól sikerült, valóban különleges hangulatot kölcsönözve az útnak, szemben az MTR többi, gyakorlatilag egy kaptafára épült megállóival szemben.

A hongkongi Disneylandhez tartozó MTR állomás.

A hongkongi Disneylandhez tartozó MTR állomás.

A South Island Line, nevéből adódóan, Hong Kong Island déli, eddig metrómentes területeit köti össze a Tsuen Wan Line és az Island Line találkozásánál lévő Admiralty állomással. A rövidke, 7,4km hosszú vonal egyébként a legújabb „vívmány” az MTR hálózatán, hiszen alig 3 éve, 2016. december 28-án fogadta első utasait.

A South Island Line-on közlekedő járművek kialakítása.

A South Island Line-on közlekedő járművek kialakítása.

A(z egykori) CNR, mely ugye ma már a CRRC egyik felét képezi, gyártmányú, mindössze 3 kocsiból álló járművek alig néhány perc alatt futják le a teljes viszonylatot. Itt, a budapesti 4-es metróhoz hasonlóan, teljesen eltüntették a vezetőfülkét, annak kezelőszerveit pedig egy fedél borítja (igaz, menet közben egy MTR munkatárs is a járművön tartózkodik, aki az automatikus vezérlés meghibásodása esetén képes manuálisan vezetni a járművet), így az utasok a vonat mindkét végén nézelődhetnek. Relatíve sok néznivaló mondjuk nincs, hiszen a vonal egy része alagútban, a fennmaradó része pedig főleg zajvédő falak közt húzódik.

E vonal hivatalosan egyébként South Island (East) Line, hiszen a másik, South Island (West) Line várhatóan 2026-tól szállíthatja utasait Wong Chuk Hang és az Island Line-on található Hong Kong University megálló között.

A demonstrációk hatása

 

A nemzetközi hírek között újabban óhatatlanul is belefuthatunk legalább egy, Hongkonggal kapcsolatos tudósításba, mely valószínűleg tüntetésekről és/vagy a Kína – Hongkong kapcsolatokról szól, mely utóbbi a különféle civil kezdeményezéseknek köszönhetően meglehetősen elfajult az utóbbi időben. Mindezt az MTR is megsínylette, mondván, hogy annak vezetősége is csupán Kína egy bábja, így a tüntetők változatos módon adták efféle nézeteiket az emberek tudtára.

img_0009_left.jpg img_0053_right.jpg
img_9801_left.jpg img_9996_right.jpg
img_20190920_064016_hdr_left.jpg img_20190920_115707_hdr_right.jpg

A kínaellenes és/vagy Hongkong függetlenségét követelő transzparensek városszerte megtalálhatóak, ám a „pusztításból” az MTR-nek is jutott bőven. Több képet Carrie Lam Facebook oldalán találhatunk. (A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek!)

A városban járva így annak több pontján is találkozhatott a látogató Hongkong szabadságát promózó tagekkel, matricákkal, illetve ottlétem során egy ízben még tüntetésekre is sor került a valamivel félreesőbb Tuen Mun kerületben.

Az MTR oldalán „public activity”-ként hirdetett megmozdulás okán a West Rail Line Siu Hong – Tuen Mun szakaszát, illetve számos további állomást lezárták délután 3 órától, a rendőri jelenlét a WRL teljes hosszán érezhetően intenzívebbé vált. Nem ez volt egyébként az egyetlen, az MTR-t is érintő megmozdulás, hiszen szeptember elején a Tseung Kwan O vonalon estek ki állomások a tüntetők miatt, újabban pedig a korábbi reptéri balhé folyamányaként nemcsak a reptérnél, de már az Airport Express belvárosi végállomásánál is szigorodtak a biztonsági előírások.

img_20181107_035458_hdr_left.jpg img_20190919_132514_hdr_right.jpg

A hongkongi repülőtér buszpályaudvar felőli bejárata 2018 novemberében (bal), illetve közel egy évvel később, 2019 szeptemberében. A biztonsági intézkedéseket követően a korábban szabadon látogatható területkre, pl. check-in pultok is csak az útlevél és a repülőjegy / beszállókártya előzetes ellenőrzését követően juthatunk el. (A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek!)

Érdekesen alakul így Hongkong politikai sorsa, hovatartozása és bár a tüntetők a jelek szerint magukra maradtak (miután Kína kiadta az ukázt a bábállamainak, hogy ne próbáljanak meg beavatkozni), gyakorlatilag hetente találkozhatunk kisebb-nagyobb demonstrációkkal.

Ami pedig az MTR-t illeti, a költségek duzzasztása továbbra sem idegen, a nagysebességű vasút szánalmas szereplése okán pedig talán beláthatjuk, hogy Kína nagysebességű vasútjainak döntő része csupán politikai, világámítási célokat szolgál és a túlzó, gazdasági és utasforgalmi szempontból is indokolatlan, az igényeket messze meghaladó, átgondolatlan infrastruktúra jelentős terheket ró a kínai és hongkongi adófizetőkre (és a környezetre) egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://densha.blog.hu/api/trackback/id/tr1215167202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása