Japán, tajvani, kínai és egyéb ázsiai vasutak minden mennyiségben!

densha.blog - Vasúton Ázsiában

[Dél-Korea] – Koreai vasutas relikviák: A Uiwang Vasúti Múzeum

Bár a (dél-)koreai vasút en bloc nem tartja akkora lázban a világot mint az északi vagy a keleti szomszédé, a fennmaradt járművek segítségével mégis bepillantást nyerhetünk e három ország közös múltjába.

2019. január 09. - seigyo_zoufukuki

Ha valaki Japánba látogat, az jó eséllyel első adandó alkalommal biztosan készít legalább egy közös képet valamelyik shinkansennel, esetleg felkeresi valamelyik nagyobb múzeumot, tovább öregbítve a japán vasút jóhírét és az ezzel kapcsolatos esetleges tévhiteket. Sajnos efféle érdeklődést sem a Korail, sem az SRT járművei, vagy a dél-koreai vasúti közlekedés úgy egészében nem képes kiváltani az utazóból, noha az elmúlt években kirándulóvonatok egész hada állt szolgálatba.

A Uiwang állomás és a KRRI (Korea Railway Research Institute) által közrefogott Korea Railroad Museum ennek megfelelően szinte bizonyos, hogy csak a „szakmai” érdeklődőt fogja vonzani a külföldi látogatók köréből, hiszen sem maga a múzeum, sem annak környéke nem tartogat semmilyen különösebb látványosságot.

Az egyik MiKa 3-as sorozatú gőzmozdony táblája.

Az egyik MiKa 3-as sorozatú gőzmozdony táblája.

Ebből kifolyólag maga a múzeum sem túlságosan interaktív, a hevenyészve kiállított járművek mellett csupán a beltéri modellek, mozdonytáblák és egyéb vasutas relikviák szórakoztathatják azt az érdeklődőt, aki mindezért hajlandó 2000 koreai wont, azaz nagyjából 500 forintot leszurkolni.

Kísérleti nagysebességű jármű a mocsárban

 

Barokkos túlzás, de a közeli madárrezervátum területén kiállított HSR-350X, mint a dél-koreai nagysebességű vasúti közlekedés egyik fontos mérföldköve és annak megőrzési módja, egyik kiváló mintapéldája a vasút, társadalomban elfoglalt helyének.

A korábban selejtezésre szánt, végül a KRRI által megmentett HSR-350X földi maradványai.

A korábban selejtezésre szánt, végül a KRRI által megmentett HSR-350X földi maradványai.

Mint ismeretes, a Szöul és Busan között húzódó Gyeongbu nagysebességű vasútvonal 2004-ben kezdte meg a működését, ám az akkori GEC-Alsthom-féle technológiai transzfer komoly megkötéseket tartalmazott a járművek gyártásával, értékesítésével kapcsolatban.  Kínához hasonlóan így szükségessé vált a hazai hozzáadott érték növelése, mely jogi machinálás nélkül teszi lehetővé a járművek fejlesztését, adott esetben külföldi tendereken való szereplését.

A franciáktól átvett, TGV-Réseau alapú járművek így gyakorlatilag egy az egyben a GEC-Alsthom műszaki megoldásaival gördült ki a dél-koreai sínekre, a Közlekedési és Építkezési Minisztérium (MOCT, a mai MOLIT elődje) számos kutatóintézettel, egyetemmel és magáncéggel együttműködve  azonban már 1996 decemberében elindította a hazai járműgyártást megalapozó „G7” projektet, melynek legfőbb eleme a HSR-350X jelű kísérleti jármű volt, melynek részleteit először 1999. december 17-én mutattak be, az érdemi tesztfutások pedig 2002. júliusában indultak. A főbb különbségeket a dél-koreai fejlesztésű HSR-350X és a francia adaptáció között az alábbi táblázat mutatja.

A Dél-Korea számára készült TGV származék és a HSR-350X egyes tulajdonságainak összehasonlítása.

A Dél-Korea számára készült TGV származék és a HSR-350X egyes tulajdonságainak összehasonlítása.

A franciák megoldásaihoz képest jelentős eltéréseket mutató HSR-350X esetén például felhagytak a karbantartásigényes szinkronmotorok alkalmazásával és új, kalickás forgórésszel ellátott aszinkron vontatómotorok kerültek a dél-koreaiak kísérleti járművébe, az akkoriban újdonságnak számító, hőcsövekkel hűtött, ABB gyártmányú IGCT tirisztoros egyenirányítók mellett. Fontos előrelépés volt az örvényáramú sínfék alkalmazása is, mellyel alacsonyabb tapadás esetén kívántak javítani a fékezés hatékonyságán.

img_4716_left.jpg img_4715_right.jpg

A forgóvázak kialakítása és azok elrendezése a járművön. (A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek!)

A HSR-350X azonban nemcsak a jármű, hanem a pályaoldali fejlesztések aktív résztvevőjévé is vált, hiszen 2007 és 2008 között a KRRI munkatársai közel 400 szenzorral látták el a járművet, így a műszerek közt lézerek, kamerák, transzduktorok is helyet kaptak, a sebességmérésről pedig a tengelyekre szerelt fordulatszámadók és GPS gondoskodott. A HSR-350X méréseinek kezdetéig a nagysebességű pályák állapotát havonta egy alkalommal mérte fel egy erre a célra kialakított, ám legfeljebb 160km/h végsebességű jármű, ám a nagysebességű jármű alkalmazásával a szakemberek valós körülmények között tesztelhették a pálya esetleges hibáinak, járműre gyakorolt hatásait.

A legelső dél-koreai nagysebességű kísérleti jármű pályafutása mindössze 6 év után, 2008-ban ért véget, ám amellett, hogy 2004. december 16-án 352,4km/h-val nemzeti rekordot döntött, a belőle kinyert adatok és tapasztalatok nélkülözhetetlenek voltak a további kísérletek alapjául szolgáló TTX (Tilting Train Express) és HEMU-430X, valamint az azóta „kereskedelmi” forgalomban is megjelent KTX-II (KTX-Sancheon) járművekhez.

Dél- és Észak-Korea előtt: Gőzmozdonyok a Yalu-folyótól a Japán-tengerig

 

Míg Japánban a legcsoróbb JR Hokkaidonál is előfordul néha egy-egy gőzös vontatású különvonat, Dél-Koreából e járművek működőképes változatai teljes eltűntek, kiállítva is alig egy tucatnyit találhatunk országszerte.

1937-es gyártmányú, HyeoKi 11-13-as szerkocsis gőzmozdony, mely japán alkatrészekből, a Koreai-félsziget vasúti közlekedéséért 1910-1917 és 1925-1945 között felelős Chosen Government Railway suwoni üzemében került összeszerelésre.

1937-es gyártmányú, HyeoKi 11-13-as szerkocsis gőzmozdony, mely japán alkatrészekből, a Koreai-félsziget vasúti közlekedéséért 1910-1917 és 1925-1945 között felelős Chosen Government Railway suwoni üzemében került összeszerelésre.

Első versenyzőnk így már önmagában különleges, ritkaságát azonban tovább növeli az, hogy 762mm-es nyomtávú járműről van szó. A koreai keskeny nyomtávú vasutaknak külön története van, így ennek taglalása meghaladná jelen írás kereteit, annyi azonban elmondható, hogy a múlt évezredig összesen három különféle keskeny nyomtáv, 610, 762 és 1067mm is tarkította a dél-koreai repertoárt.

E keskeny nyomtávú vonalak között megtalálhatjuk például az 1909 és 1916 között üzemelő busani, vagy az 1927 és 1966 között közlekedő szöuli villamosokat, illetve a CGR, majd a későbbi Korean National Railroad (KNR) egyes vonalait. (Utóbbi a mai Korail közvetlen jogelődje, mely nem összetévesztendő az észak-koreai Korean State Railway-jel!)

A Kisha Seizo és Nippon Sharyo gyártmányú HyeoKi 11-es sorozat egy ismeretlen közelségű rokoni szálát jelentik az 1942-43-as gyártmányú LD50, majd a háború után LDT100-as sorozatra keresztelt, ugyancsak 762mm nyomtávú járművek, melyek Tajvanon, a Hualien és Taitung közötti Taitung vonalon teljesítettek szolgálatot, mielőtt azt 1982-ben át nem építették 1067mm-es nyomtávra.

Az LDT100-as járművekből összesen 7 darab készült, ezek közül azonban csak az első 4 (LDT101-104) érkezett meg Tajvanra, hiszen az LDT105-ös és LDT106-os járműveket szállító japán hajó a II. világháború alatt elsüllyedt. Az 1944-es gyártmányú LDT107-es gőzmozdonyt az amerikai haditengerészet szállítás közben fogta el és irányította a Koreai-félszigetre, ahol HyeoKi (US) 7 jelzés alatt állt forgalomba, ismeretlen utóélettel.

A HyeoKi széria tajvani rokonának tekinthető LDT100-as sorozat utolsó fennmaradt tagja napjainkban Hualien városában tekinthető meg.

A HyeoKi széria tajvani rokonának tekinthető LDT100-as sorozat utolsó fennmaradt tagja napjainkban Hualien városában tekinthető meg.

A múzeumban látható HyeoKi 11-es gőzmozdony is a 762mm nyomtávú (mindössze 22kg/fm-es sínszálakat tartalmazó) Suin (Suwon – Incheon) és Suryeo vonalakon (Suwon – Yeosu) szolgált egészen az 1970-es évek közepéig, ahol az utasok mellett jellemzően só- és rizsvonatokat továbbított.

1965-ös, Incheon Vasművek (인천공작창, incheon gongjakchang) gyártmányú, a Suin és Suryeo vonalakon közlekedő egykori „elővárosi” személykocsik egyike.

1965-ös, Incheon Vasművek (인천공작창, incheon gongjakchang) gyártmányú, a Suin és Suryeo vonalakon közlekedő egykori „elővárosi” személykocsik egyike.

Érdekesség, hogy a Suin vonal egészen sokáig 1995-ig megmaradt eredeti formájában, ám Szöul rohamos terjeszkedéséből kifolyolóag a későbbiekben a nyomvonal egy része a már hagyományos, 1435mm-en megépült Incheon – Oido – Suwon viszonylatú új Suin és a Seoul Subway 4-es vonalaként reinkarnálódott.

Egy, a fentihez hasonló „elővárosi” személykocsi utastere.

Egy, a fentihez hasonló „elővárosi” személykocsi utastere.

A következő járművel egészen a koreai háborúig és a két Korea kettéválásáig jutunk az időben, illetve egy újabb érdekes USA – Japán – Korea szálra deríthetünk fényt. A múzeumban kiállított MiKa 3-161-es számú mozdony szövevényes családfájával a DMZ közelében kiállított társa révén már érintőlegesen találkozhatott az olvasó, a Baldwin, ALCO, LIMA és a későbbi, japán gyártók hasonló, 2-8-2 tengelyelrendezésű járműveivel a világ legtöbb országában találkozhattunk, találkozhatunk.

1940-es, Nippon Sharyo gyártmányú, MiKa 3-as sorozatú gőzmozdony és egy 1963-as Niigata Tekkosho gyártmányú CDC (Commuter Diesel Car) 10000-es sorozatú jármű.

1940-es, Nippon Sharyo gyártmányú, MiKa 3-as sorozatú gőzmozdony és egy 1963-as Niigata Tekkosho gyártmányú CDC (Commuter Diesel Car) 10000-es sorozatú jármű.

A környék első 2-8-2-es gőzmozdonyai, mondhatni természetesen, a Meiji-kor idején, 1897-ben érkeztek Japánba a Baldwin jóvoltából (gy.sz.: 15203 – 15222) Bt4/6-os sorozatjelöléssel, melyet 1909-ben cseréltek le a szabványosabb 9700-as jelölésre. A koreai félsziget elfoglalására tett japán törekvések gyümölcse 1910-ben, a Koreai-félsziget annektálásáról szóló egyezmény „aláírását” követően értek be, így ugyanebben az évben alakult meg a korábban már említett, a Koreai-félsziget vasútjaiért 1910 és 1917, majd 1925 és 1945 között felelős Chosen Government Railway (továbbiakban CGR) is. (A japán-orosz háború lezárását követően, az oroszok által részben kiépített China Eastern Railway  (Harbin – Dalian) irányítása a szintén japán South Manchuria Railway felügyelete alá került, mely 1917 és 1925 között a CGR fennhatósága alá eső területeket is átvette.)

Valahol olvastam egy rendkívül egyszerű, ám mégis kiváló kérdést, miszerint: Mitől lett 1435mm-es a Koreai-félsziget vasúti hálózata, hiszen a vidéken leginkább orosz (1520mm) és japán (1067mm) szelek fújtak?

Az első vasútvonal a Koreai-félszigeten Szöul és a mai Incheon között 1899 szeptemberében nyílt meg, akkor még amerikai üzletemberek támogatásával. Minekután az USA-ban már 1886-ra sikerült tető alá hozni az egységes, 1435mm-es nyomtávot, kézenfekvő volt, hogy ezt importálják Koreába is. A későbbi koreai vasúti fejlesztések élére szánt japán szakemberek és/vagy döntéshozók, pl. Kasai Aijiro pedig már tapasztalhatták az „odahaza” kiépült 1067mm-es vonalak hátrányait, így mondhatni természetes volt, hogy az 1901 és 1905 között épült Gyeongbu vonalon, illetve a mostani Észak-Korea területét is átszelő Gyeongui, Gyeongwon és Pyeongra vonalakon is ezt használják.

Az ALCO és más, amerikai gyártók termékei így ekkorra már nem voltak ismeretlenek Koreában sem, hiszen többek között az első, Koreai-félszigeten megépült vasútvonalra szánt Brooks Locomotive Works-féle MoGaI széria 1899, a Baldwin gyártmányú SoRiI sorozat pedig 1906 óta rótta köreit, míg a MiKa, vagyis a 2-8-2-es (1D1 vagy 1'D1') gőzmozdonyok első példányai, 12 Baldwin és 12 ALCO gyártmány, 1919-ben jelentek meg, akkor éppen a South Manchuria Railway (Mantetsu) Gyeongseong vontatási igazgatóságához.

A fentebb is látható MiKa 3-161-es gőzmozdony egy 1953 novemberi felvételen, Daejeon közelében. (Forrás: Daum)

A fentebb is látható MiKa 3-161-es gőzmozdony egy 1953 novemberi felvételen, Daejeon közelében. (Forrás: Daum)

A fővonali, így értelemszerűen 1435mm-es nyomtávú mozdonyok jellemzően a legfontosabb fővonalakon, így a Szöul – Daejeon – Daegu – Busan városait összekötő Gyeongbu, a Daejeon, Gwangju és Mokpo között elterülő Honam, a Szöul – Phenjan – Sinuiju között húzódó Gyeongui és a Yongsan – Wonsan viszonylatú Gyeongwon vonalakon telejesített szolgálatot, utóbbi két vonal egy része napjainban így természetesen már Észak-Koreában található. (Sőt, a Gyeongwon vonal DMZ körüli szakaszán a pályát is felszedték, a vasúton bejárható, utolsó állomás délen Baengmagoji, északon pedig Pyeonggang.)

A MiKa járművekből 1919 és 1950 között összesen hét adag érkezett, a MiKa 3-as sorozattól kezdve jellemzően japán gyártóktól, akik azóta a gőzmozdonyépítés minden csínját-bínját kitanulták az ALCO-tól és más, amerikai gyártóktól.

A Koreába exportált MiKa sorozatú gőzmozdonyok főbb tulajdonságainak összehasonlítása.

A Koreába exportált MiKa sorozatú gőzmozdonyok főbb tulajdonságainak összehasonlítása.

Külön érdekesség a MiKa 7-es sorozat, mely gyakorlatilag az 1115 fős japán D51-es sorozat két, Koreába szakadt tagja (gy.sz.: 705, 706), így ezek közvetlen rokonaival Kínában, Oroszországban, Tajvanon és természetesen Japánban is találkozhatunk, utóbbi két helyen napjainkban, Szahalinon pedig a közeltmúltban is biztosan üzemképes állapotban.

A JR West D51-200-as járművével újabban a Shin-Yamaguchi és Tsuwano között közlekedő „SL Yamaguchi” kirándulóvonatban találkozhatnak az érdeklődök. Itt éppen egy 2018. májusi útja során láthatjuk a D51-es sorozat egyik utolsó, működőképes tagját a C56-160-as jármű társaságában Miyano és Niho között.

A JR West D51-200-as járművével újabban a Shin-Yamaguchi és Tsuwano között közlekedő „SL Yamaguchi” kirándulóvonatban találkozhatnak az érdeklődök. Itt éppen egy 2018 májusi útja során láthatjuk a D51-es sorozat egyik utolsó, működőképes tagját a C56-160-as jármű társaságában Miyano és Niho között.

1921-től a fővonali vontatás további támogatására a MiKa sorozat mellett a 4-6-2 tengelyelrendezésű PaSi, vagyis „Pacific” gőzmozdonyok is megjelentek, nem meglepő módon ugyancsak az ALCO és a Baldwin közreműködésével. A PaShi 1 (PaSiI) sorozat így először 6 Baldwin és 6 ALCO gyártmányú járművel járult hozzá a CGR sikeréhez, melyet 1923-ban 6 további jármű követett a Kisha Seizo és a Kawasaki gondozásában.

1942-es, a Kawasaki által gyártott alkatrészekből a Gyeongseong Vasművek (경성공창, gyeongseong gongchang) által készre szerelt PaSiKo (PaSi 5-23-as számú) jármű, mely 1967-ig volt szolgálatban. Kínában egyébként SL12-es sorozat néven találkozhattunk ugyanezzel a szériával, melyből egy, az SL-890-es számú jármű a Pekingi Vasúti Múzeumban található meg.

1942-es, a Kawasaki által gyártott alkatrészekből a Gyeongseong Vasművek (경성공창, gyeongseong gongchang) által készre szerelt PaSiKo (PaSi 5-23-as számú) jármű, mely 1967-ig volt szolgálatban. Kínában egyébként SL12-es sorozat néven találkozhattunk ugyanezzel a szériával, melyből egy, az SL-890-es számú jármű a Pekingi Vasúti Múzeumban található meg.

A MiKa sorozathoz hasonlóan a PaSi járművek is több, összesen 5 részletben érkeztek a Koreai-félszigetre, melyekből (elvileg) 141 élte túl a koreai háborút, ezek közül később 73 a dél-, 68 pedig az észak-koreai vasutak fennhatósága alá került.

Fontos emberek, fontos járművei

 

Az 1950-es évek meglehetősen gyötrelmes fejezetek a koreai történelemben, hiszen a japán elnyomás alól éppen felszabadult Koreai-félszigetet a kommunista csürhe vette kezelésbe, mely mint ismeretes, az 1950-1953 között zajló koreai háborúban eszkalálódott, így a japán főemberek után a koreai és amerikai elnökök vették birtokukba a különböző kormányzati vasúti járműveket.

Egyik ilyen, a múzeumban is megtekinthető kocsi az 1927-ben, a Gyeongseong Vasművek által gyártott, eredetileg első osztályú hálókocsinak szánt uralkodói kocsi, mely kora ellenére nem a legidősebb kormányzati jármű, hiszen a hasonló funkciójú, 1900-ban gyártott kocsit 1936-ban selejtezték. A fennmaradt kocsit 1955-ben alakították át Dél-Korea első elnöke, Rhee Syngman számára, melyet később utódai, Yun Posun és Park Chung-hee is használt egészen 1979-ig.

Az 1927-es gyártmányú, 1955-ben átalakított elnöki kocsi tárgyalószobája.

Az 1927-es gyártmányú, 1955-ben átalakított elnöki kocsi tárgyalószobája.

A Lyndon B. Johnson amerikai elnök, valamint az USA és az ENSZ tisztjei által használt jármű szintén egy korosabb darab, hiszen eredetileg 1936-ban, ugyancsak a japán megszállás alatt készült. Természetesen ebben a kocsiban sem lehetett körülnézni, úgyhogy erről elérhető egy nem általam készített kép ide kattintva.

Kicsivel korszerűbbek a múzeum úgymond védjegyeinek tekinthető DEC (diesel-electric car) járművek, melyekből rögtön kettőt is kapunk. A régebbi (és az alábbi képen is látható) változat 1969-ben készült a Nippon Sharyo toyokawai üzemében. Ha valaki olvasta valamelyik japán múzeumos írást, az, a képre pillantva a korabeli japán járműgyártás több jellegzetességét is megfigyelheti, többek közt az előreugró motorteret és a magasban elhelyezkedő, az utastér szintje fölé emelt vezetőállást is megfigyelheti.

1969-es, Nippon Sharyo gyártmányú koreai elnöki különvonat.

1969-es, Nippon Sharyo gyártmányú koreai elnöki különvonat.

A 9mm vastag acéllapokkal borított, 120km/h végsebességű jármű az 1985-ös, Daewoo Heavy Industries gyártmányú, az elnök testőrségének fenntartott társához hasonlóan egészen 2001-ig volt szolgálatban. A két szerelvény összesen 4 kocsija az utolsó fennmaradt dízel-elektromos motorvonatok, hiszen a „pórnépnek” szánt, ugyancsak Daewoo gyártmányú 9201-es sorozatú DMU-kat 1999-2000 között aprították be kiskanálnak.

A háború után

 

A koreai háború után, a kedélyek viszonylagos csillapodása után jelentek meg az első dízelmozdonyok is a dél-koreai síneken (noha a CGR-féle, KeHa és JiHa sorozatú dízel és benzin motorkocsik okán a belső égésű erőgéppel ellátott járművek ekkorra már nem voltak ismeretlenek) az 1951 és 1954 között készült EMD SW8, az 1958-as EMD G8, az 1959-es EMD SW1001 és az 1966-os ALCO RS8 illusztris köréből a múzeumban csupán ez utóbbiból maradt fenn egyetlen darab, a 3102-es számú jármű személyében.

 E járművekből egykoron, 1966. szeptembere és decembere között összesen 49 érkezett az ALCO Schenectady-ban található üzeméből, elsősorban tehervonatok továbbítására. A 71,5 tonna öntömegű, Bo’Bo’ tengelyelrendezésű, kb. 710kW névleges teljesítményű mozdonyok, ALCO által gyárilag biztosított „sorhatos”, 251B típusú erőgépeit (furat x löket: 229 x 267mm), a 3101-3106 számú járművek kivételével EMD 8-645E-re cserélték.

A módosított járművek kezdetben a 3200-as számozást viselték, ám ezeket később visszaállították 3100-ra (a motorikus változtatások megtartása mellett természetesen). E mozdonyok utolsó példányaival Gunsan környékén találkozhatott az érdeklődő egészen 2010-ig, melyet követően a széria megmaradt darabjait is selejtezték. (Úgy tűnik, néhányat az USA-ban is.)

Az (elvileg) utolsó megmenekült koreai ALCO RS8 az 1963-ban alapított KNR (Korean National Railroad) alapítása után vette fel a kor járműveire jellemző kék-sárga festést (ld. link fentebb), mely az eredeti, narancs-fekete festést váltotta. A múzeumban kiállított példány így közel az eredeti színtervet viseli.

Az (elvileg) utolsó megmenekült koreai ALCO RS8 az 1963-ban alapított KNR (Korean National Railroad) alapítása után vette fel a kor járműveire jellemző kék-sárga festést (ld. link fentebb), mely az eredeti, narancs-fekete festést váltotta. A múzeumban kiállított példány így közel az eredeti színtervet viseli.

A vontatójárművek mellett a háború utáni vasúti személyszállítás alakulásába is bepillantást engednek a kiállított „Tongil” (통일호, tongil ho), „Bidulgi” (비둘기호, bidulgi ho) és „Mugunghwa” (무궁화호, mugunghwa ho) járatok személykocsijai, melyek történetei rendre 1955-re, 1957-re és 1960-ra nyúlik vissza. Japán források szerint azonban létrehozásának idején csak a kor legelőkelőbb járatának számító „Mugunghwa” viselt külön nevet, a „Tongil” csupán a gyors-, a „Bidulgi” pedig a személyvonat megjelölést kapta, a japán mintára létrehozott elnevezéseket ez utóbbi két járattípus így csak jóval később, 1983-84-ben vette fel.

A „Tongil” személykocsikban kezdetben sem légkondicionálás, sem fűtőtestek nem kaptak helyet, a légjavításról csupán a mennyezetre szerelt ventilátorok gondoskodtak, melyeket a tengelyek által ékszíjak segítségével hajtott generátorok láttak el elektromos árammal. A zárt rendszerű WC szintén nem volt alaptartozéka e kocsiknak, mindezt, a kocsik klimatizálásával együtt, csupán az 1980-as években kapták meg. Ettől az évtől fogva azonban fokozatosan megjelentek a HEP (head end power) csatlakozót is tartalmazó mozdonyok és a villamos fűtőkocsik is, így a kocsik energiaellátásáról a mozdony, vagy a külön, erre a célra kialakított kocsiba telepített, nagy teljesítményű generátor gondoskodott.

1965-ös, Incheon Vasművek gyártmányú, 13000-es sorozatú, 21 méter hosszú, 72 ülőhelyes „Tongil” gyorsvonati kocsi, mely az 50kg/fm-es sínszálak és a brit Pandrol rendszerű sínleerősítések megjelenésével immár akár 120km/h-s utazósebességet is lehetővé tett.

1965-ös, Incheon Vasművek gyártmányú, 13000-es sorozatú, 21 méter hosszú, 72 ülőhelyes „Tongil” gyorsvonati kocsi, mely az 50kg/fm-es sínszálak és a brit Pandrol rendszerű sínleerősítések megjelenésével immár akár 120km/h-s utazósebességet is lehetővé tett.

Az 1957-ben megjelent elővárosi / személyvonati használatra szánt CDC járművek története szinte teljesen egybefonódik a „Bidulgi” járművekével, hiszen az 1961 és 1975 között gyártásban lévő, KiHa 52 alapú, Niigata Tekkosho, Nippon Sharyo, Kinki Sharyo és Kawasaki gyártmányú motorkocsikból (kb. Bz-szerű elrendezésben, 2-3 darab hajtott és futó kocsikból álló szerelvényeket kell elképzelni) összesen 159 darab érkezett, melyhez 1965-ben további 6 darab, 762mm-es nyomtávra tervezett jármű, ez utóbbiakból azonban egy sem maradt fenn.

A múzeumban megtekinthető egyik CDC jármű.

A múzeumban megtekinthető egyik CDC jármű.

E járművek dízel-hidraulikus erőátvitellel, Niigata Tekkosho gyártmányú DMH17H (8 henger, furat x löket: 130 x 160mm, 117kW @ 1200rpm) majd 1973-tól Cummins N855R típusú erőgépekkel kerültek bevetésre elsősorban Szöul környékén. Az 1980-as években néhány jármű a „Tongil” személykocsikhoz hasonló kialakítást kapott, így magasabb komfortfokozatot kínálva közlekedett pl. a Busan – Ulsan viszonylaton. A Suin-vonali keskeny nyomtávú variánsról és a rajta töltött utazási élményről az alábbi videón keresztül nyerhetünk betekintést:

Az utolsó „Bidulgi” járatok 2000. november 14-én közlekedtek utoljára a Mindungsan – Gujeol-ri között húzódó Jeongseon vonalon, míg „Tongil” társaik a KTX átadásának napján, 2004. április 1-jén kerültek ki a menetrendekből.

A napjainkra is fennmaradt, ám már csupán a leglassabb távolsági járatokat kiszolgáló „Mugunghwa” vonatok Korea nemzeti virága, a kerti mályvacserje után kapták nevüket, s mivel gyakorlatilag a leghosszabb időt megélt járattípusról van szó, az ezeket kiszolgáló gördülőállomány vizsgálata közben újabb érdekességekre bukkanhatunk.

Az 1980-as évek elején a tajvani Tang Eng Iron Works szintén szállított néhány, „Mugunghwa” járatokba szánt személykocsit, melyek eredetileg a JNR-hez hasonló, krémszínű alapon bordó sávozást viseltek, a képen is látható festést csak később, az 1990-es évek során kapták.

Az 1980-as évek elején a tajvani Tang Eng Iron Works szintén szállított néhány, „Mugunghwa” járatokba szánt személykocsit, melyek eredetileg a JNR-hez hasonló, krémszínű alapon bordó sávozást viseltek, a képen is látható festést csak később, az 1990-es évek során kapták.

A „Mugunghwa” járatok történelmének vizsgálata közben villamos és dízel motorvonatok egész garmadájára bukkanhatunk (legalább 4 különféle jármű), melyet az 1984-ben bemutatott, Daewoo Heavy Industries gyártmányú 9211-es sorozat (a múzeumban egy szerelvény 2015 óta szintén megtekinthető), a már említett 9201-es és a 2008. áprilisában bemutatott 9501-es széria tesz ki.

Az előbbi felsorolásban található járművek mindegyike DMU, ám 1980-ban két, egyenként tíz kocsiból álló villamos motorvonat is jelentkezett „Mugunghwa” szolgálatra. A 9900-as sorozatra hallgató EMU-kat szintén egy JNR-kori jellegzetesség, a japán 485-ös sorozatú motorvonatok inspirálták, megfejelve mindezt az EF66-os mozdonyok „expressz” hatást kölcsönző, előrenyilazott orrával.

Az egyetlen fennmaradt 9900-as sorozatú jármű 9904-es számú vezérlőkocsija 2001. augusztusa óta várja az uiwangi vasúti múzeum látógatóit.

Az egyetlen fennmaradt 9900-as sorozatú jármű 9904-es számú vezérlőkocsija 2001. augusztusa óta várja a uiwangi vasúti múzeum látógatóit.

A járművekben a Hitachi villamos berendezései kaptak helyet, ám a felépítményről, a forgóvázakról és egyéb berendezésekről ismét a Daewoo gondoskodott. A 25kV @ 60Hz váltakozó feszültségről táplált, 110km/h végsebességű, 6M4T hajtáskonfigurációjú motorvonat a 8 darab, másodosztályú kocsi mellett egy első osztályú és egy étkezőkocsival is rendelkezett. Bemutatásakor e járművek a szöuli Cheongnyangni és a Japán-tenger partján található Donghae között szállították utasaikat a Cheongnyangni – Jecheon – Dongbaeksan – Donghae, kb. 301,4km hosszú útvonalon, melyet e motorvonatok 5 óra 40 perc alatt tettek meg.

Nem tudom, hogy a koreai háború, vagy más okok miatt, de nincs egyszerű dolga annak, aki elmélyedne a koreai vasutak történetében, részben az erősen foghíjas tárgyi emlékek, részben a hihetetlenül aluldokumentált vasúti fejlődéstörténetnek köszönhetően. Külön érdekesség, hogy az itt felhasznált források legnagyobb része nem is koreai, hanem japán és angol nyelven íródott, a korabeli, akár amatőr, akár profi vasutas videók száma pedig eltörpül Japánhoz, de még Tajvanhoz képest is.

A bejegyzés trackback címe:

https://densha.blog.hu/api/trackback/id/tr8314550072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása