Japán, tajvani, kínai és egyéb ázsiai vasutak minden mennyiségben!

densha.blog - Vasúton Ázsiában

[Japán] - Lista a személyszállító Japán Vasúttársaságok (JR) járműveiről és a japán vasúti pályaszámozás rendszere

Gondolkoztál már azon, hogy mik lehetnek a járművek jelölései a japán vasutaknál? Ne keress tovább, alant a megoldás...

2016. június 26. - seigyo_zoufukuki

Az alábbiakban megtekinthetőek a JR vasúti személyszállító csoport (JR Hokkaido, JR East, JR Central, JR Shikoku, JR West és JR Kyushu) járműveinek pályaszámai az üzemeltető telephelyek szerint csoportosítva. Ez a lista a 2016. áprilisi állapotokat mutatja (így pl. a JR East által 2016. szeptemberében átvett E001-es járművet nem) és hangsúlyozandó, hogy a teherszállító divízió (JR Freight) illetve a magán-vasúttársaságok (pl. Keisei, Hankyu stb.) járműveit sem tartalmazza. Az alábbiakban található egy kis segítség a lista értelmezéséhez, akik azonban már kívülről fújják a japán vasúti pályaszámozási rendszert, azok már itt helyben megtalálhatják a teljes listát, vagy alább ugyanezt üzemeltetők szerint lebontva.

JR Hokkaido | JR East | JR Central | JR Shikoku | JR West | JR Kyushu

magyarazat.pngAz egyszerűség kedvéért a japán nevek és a fontosabb jelölések angol (Hepburn) átírással készültek. A járművek típusára és fősorozatszámára rákeresve képeket is találhatunk róluk Google-ben vagy más szimpatikus keresőben, az alábbi illusztrációkon pedig láthatjuk, hogy az egyes megjelölések hol kaptak helyet a járműveken.

A sapporoi Naebo (苗穂) telephelyhez tartozó egyik 12-es sorozatú személykocsi.

A sapporoi Naebo (苗穂) telephelyhez tartozó egyik 12-es sorozatú személykocsi.

A személykocsik pályaszámait rendszerint a jármű két oldalán, a forgóvázak közelében helyezik el. Az alábbi képen a JR Hokkaido egy OHa típusú 12-es sorozatú személykocsi pályaszámát figyelhetjük meg. Bár a járat, melyben a kocsi közlekedett már megszűnt, a selejtezés vagy továbbértékesítés napjáig a jármű továbbra is a JR Hokkaido állományában marad.

img_1175.png

A járművek azonosításához szükséges a katakana minimális szintű ismerete, hiszen ezek az UIC-rendszerhez hasonlóan mind a jármű egy-egy tulajdonságát hivatottak jelölni. (Japán egyébként tagja az UIC-nek is, ám nemzetközi forgalom hiányában nem tartották szükségesnek a korábban elterjedt jelölési rendszer megváltoztatását.) Ez a fajta jelölési rendszer még a JNR idejéből származik, ám viszonylag egyszerű azonosíthatósági mivolta miatt a mai napig használatos. Az alábbi táblázatban a legfontosabb személy- és teherkocsi jelöléseket találhatjuk meg.

A japán vasutak legfontosabb személy- és teherkocsi jelölései.

A táblázat alapján így a fentebb is említett OHa 14 512-es pályaszámú kocsi egy másodosztályú, 37,5 és 42,4 tonna közötti öntömeggel rendelkező személykocsi. A teherkocsik jelölése hasonló rendszerben, az alábbiak szerint alakul.

japan_teherkocsi_jeloles_palyaszam.jpg

A táblázat szerint így az alább látható tartálykocsi több mint 25 tonna teher befogadására képes.

img_5836.jpg

Mozdonyok illetve egyes motorvonatok, motorkocsik esetében a pályaszám, Magyarországhoz hasonlóan, a jármű homlokfalán is megjelenik. A mozdonyok pályaszámait korábban falemezre vésett vagy alumíniumlemezre dombornyomott karakterek alkották, manapság azonban a kocsiszekrényre festett vagy a karakterenként kirakott pályaszámok a jellemzőek. A pályaszám megjelenési előírásai társaságonként eltérőek lehetnek, ám a JR csoport járművein a korábbi, JNR stílusú pályaszámokat figyelhetjük meg, melynek főbb dimenzióit ebben a dokumentumban találjuk. A mozdonyok a személy- és teherkocsikhoz képest egészen egyszerű jelölési rendszert kaptak, melyek a hajtott tengelyek számát, a végsebességet, az áramrendszert és az üzemmódot adják meg. Az alább látható EF15-ös sorozatú villamos mozdony (E) így 6 hajtott tengellyel (F) rendelkezik, melynek végsebessége nem haladja meg a 85km/h-át és elsősorban tehervonatok továbbítására lett kifejlesztve (15).

Fából kialakított pályaszámtábla egy EF15-ös sorozatú villamos mozdony homlokfalán.

Fából kialakított pályaszámtábla egy EF15-ös sorozatú villamos mozdony homlokfalán.

A villamos és dízel motorvonatok jelölése számos tekintetben hasonlóságokat mutat a hagyományos személykocsiknál megadottakhoz. Egyöntetű szabályként megállapítható, hogy a dízel motorvonatok és motorkocsik mindig “キ” (Ki) jelöléssel kezdődnek, mely a DMU japán megfelelőjéből, a “kidōsha” (気動車) szóból ered, míg a további karakterek a kocsi komfortfokozatát illetve az egyéb felszereltséget adják meg. Manapság a vasúthálózat nagyfokú villamosításának köszönhetően különleges szolgáltatásokat, pl. étkezőkocsi, már egy DMU sem szolgáltat. Az alábbi táblázatban találhatóak a jelenleg is használt jelölések. Megjegyzendő, hogy a számozási rendszer változott az évek során, így a forgalomból kivont járművek (pl. KiHa 82) eltérő szisztémát követhetnek.

A japán dízel motorvonatok és motorkocsik jelölési rendszere.

Ezen rendszert követve az alábbi KiHa 47-es sorozatú DMU egy másodosztályú ülőhelyeket tartalmazó motorkocsi, mely egy vezetőállással rendelkezik.

JR West KiHa 47-es sorozatú dízel motorkocsi Okayama (岡山) állomáson.

JR West KiHa 47-es sorozatú dízel motorkocsi Okayama (岡山) állomáson.

Hasonlóképpen alakul a villamos motorvonatok jelölési rendszere is.

japan_villamos_motorkocsi_jeloles_palyaszam_small.jpg

A shinkansenek jelölése némileg egyszerűbb a hagyományos villamos motorvonatokénál, hiszen például az áramnem minden jármű esetében ugyanaz (a frekvenciát kivéve, mely Nyugat-Japánban 60, Kelet-Japánban 50Hz). A jelölések így a jármű fősorozatszámát (E1, E2 stb.), a komfortfokozatot és a jármű típusát jelölik. Korábban a 16 kocsiból álló 100-as sorozatú shinkansenek (1984-2002) továbbítottak két szintes étkezőkocsikat, ám ma már semmilyen éttermi szolgáltatást nem találunk a JR csoport járművein.

shinkansen_jeloles_small.jpg

A személykocsikhoz hasonlóan a shinkanseneket fenntartó telephely nevét szintén a kocsik végén találhatjuk meg, normál üzem közben ez azonban jó eséllyel nem látható. Halandó éppen ezért a telephely kódját csak valami shinkansenes nyílt napon, a járművek bontásakor vagy múzeumi / kiállított példányokon tekintheti meg. Alább a JR Central egyre inkább fogyatkozó, 700-as sorozatú kocsijának egyike, illetve, a telephely jelölésének bemutatására, az osakai Settsu (摂津) közelében kiállított 0-s sorozatú shinkansen, egykori K16-os szettjének 21-73-as számú vezérlőkocsija.

Pályaszám elhelyezkedése JR Central 723-45-ös számú, hajtott tengely nélküli vezőrlőkocsiján, illetve telephely jelölése egy 0-s sorozatú shinkansen kocsijának végén.

Pályaszám elhelyezkedése JR Central 723-45-ös számú, hajtott tengely nélküli vezőrlőkocsiján, illetve telephely jelölése egy 0-s sorozatú shinkansen kocsijának végén.

Igyekeztem minden információt a lehető legnagyobb gonddal összeboronálni, ám a meglehetősen kusza JR pályaszámozási rendszert nehéz teljes egészében visszaadni. A jövőben folyamatosan bővítésre kerülnek a járműveket tartalmazó listák, így, aki kicsit elmélyültebben kutat a japán vasutak világában, az talán érdekességekre is bukkanhat a pályaszámok között.

A bejegyzés trackback címe:

https://densha.blog.hu/api/trackback/id/tr7514375651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása