Japán, tajvani, kínai és egyéb ázsiai vasutak minden mennyiségben!

[匈牙利] – 探索匈牙利國鐵的秘密吧!

這是一篇給會講中文的朋友們關於匈牙利與鄰國的鐵路的介紹。

2019. július 17. - densha.blog

我知道大部分的亞洲人對日本、德國、法國、美國鐵道感興趣,不過這次讓我討論匈牙利鐵路狀況,包含訂票方法、列車車種、國際列車、郵輪式列車與歐洲大型鐵路博物館之一。雖然到歐洲去的旅遊者可以以訛傳訛,等一下我的讀者都可以確認這裏的鐵道不一定新銳、安全、安靜或 「比我國的好」。

於克羅埃西亞邊界附近的莫哈奇車站(Mohács)停車的郵輪式列車。這輛由瑞典NoHAB (Nydqvist & Holm AB)製作的電力傳動柴油機車是匈牙利鐵路迷最喜歡的機車頭之一。

於克羅埃西亞邊界附近的莫哈奇車站(Mohács)停車的郵輪式列車。這輛由瑞典NoHAB (Nydqvist & Holm AB)製作的電力傳動柴油機車是匈牙利鐵路迷最喜歡的機車頭之一。

匈牙利國家鐵路(現稱MÁV企業集團,旗下專營旅客鐵路公司叫MÁV-Start公司)之前的所有權持有公司於1868年7月1日成立,不過在佩斯(Pest)和瓦茨(Vác)之間的匈牙利首條鐵路已比較早,1846715年運營開始了,所以這條與以後建設的都屬於匈牙利中央鐵路(Magyar Középponti Vasút)與別的私營公司(注意:現在的首都布達佩斯(Budapest)於1873年建立的,包含3座舊城市「佩斯」、「布達(Buda」和「老布達(Óbuda」。那時候都是分離的城市,佩斯是在多瑙河(Duna)東岸。)。

匈牙利首二輛蒸汽機車是由比利時Cockerill製造的,取名爲「布達」與「佩斯」,不過幾年後Ganz–MÁVAG公司,原先是1845年由岡茨·亞伯拉罕(Ganz Ábrahám)創立的岡茨公司(Ganz)和馬瓦格機車廠(MÁVAG)於1959年兩家合併,製造了蒸汽機車、柴油車與電力機車,出口到阿根廷紐西蘭、甚至強國(ND1型柴油機車)。現在在匈牙利的車輛製造已差不多停產了(最後的機廠之一剛被俄羅斯購買了),最新的電聯車是由瑞士Stadler製造的,而電力機車由德國龐巴迪運輸(Bombardier Transportation)和西門子(Siemens)所製造。

Tovább

[Fülöp-szigetek] - Manila, a város, ahol semmi nem működik

Néhány napos látogatás a Fülöp-szigetek fővárosában és annak környékén.

Vagy legalábbis nem úgy, ahogy kellene. Voltak korábban fenntartásaim nemcsak a manilai (tömeg)közlekedés, hanem úgy en bloc, a filippínó élettér egészével szemben, melyet az indokolatlan „Pinoy Pride”, a helyiek elfogult hazaszerete, a képeken látható végtelenül szemetes, lerobbant, lelakott városkép és a borzalmas helyi kajákról terjengő legendák is tápláltak.

Nem tudom megindokolni, hogy a Manilához hasonlóan türhő, forró és kaotikus Bangkok, Hanoi vagy Ho Si Minh-város miért nem váltott ki ellenérzéseket már a második nap után, de az biztos, hogy a filippínó főváros kötöttpályás közlekedésének felderítése a korábbiaknál is nagyobb erőfeszítést igényelt.

A manilai ingzását könnyítő vasúti kézikocsik álldogálnak Santa Mesa és Pandacan megállók között.

A manilai ingzását könnyítő vasúti kézikocsik álldogálnak Santa Mesa és Pandacan megállók között.

Az igénytelenséggel kapcsolatos legendák (számomra legalábbis) szintén igaznak bizonyultak, hiszen Manilát és Quezont is a dugóval, rosszul szervezett, lassú tömegközlekedéssel, végeláthatatlan lepukkantsággal, borzalmas levegővel, kevés zöld vagy úgy egyáltalán jól karbantartott területtel tudnám jellemezni, ahol sosem fogott el az az érzés, hogy milyen jó sétálni egyet a városban, s különösebben látnivaló sem akadt túl sok.

Szeretnék viszont tárgyilagos maradni, úgyhogy a kezdeti panaszáradatot követően probálom erőimet a vasútra, metróra és villamosra koncentrálni, hiszen lesz ok hitetlenkedésre anélkül is, hogy más szempontokat is elővennék.

Tovább

[Tajvan] – Látogatás a múltba: A Taipei Songshan Főműhely titkai

Van Taipei belvárosában egy 17 hektáros felhagyott terület, mely közel 80 éven át, egészen 2015-ig szolgált a tajvani mozdonyok, személykocsik és motorvonatok „gyógyulásának” helyszínéül, 2017 óta pedig közel eredeti mivoltában várja a múlt évszázad

Xinyi kerület Szingapúrt megszégyenítő tiszta és modern környezetéből kiszakadva, alig egy kilométerre a Taipei 101-től északra, egy hatalmas, betonkerítéssel, szögesdróttal körbevett létesítményre bukkanhat a tajvani fővárosba látogató utazó, mely szürke, marcona foltként jelenik meg a környék újépítésű üvegpalotái között.

Az ember valami elhagyott katonai bázisra gondolna a háromméterenként kitűzött „Belépni szigorúan tilos!” feliratok láttán, feltéve, ha el tudja olvasni azokat, a címből azonban már talán kiderült, hogy az „erődítmény” valójában a „helyi Istvántelki Főműhely” maradványait rejti.

A brit GEC (General Electric Co. (nem összetévesztendő a mai GE-vel!) és BREL (British Rail Engineering Ltd.) által 1974 és 1977 között gyártott TRA EMU100-as sorozatú villamos motorvonatok a Taipei Főműhely kocsijavítójában.

A brit GEC (General Electric Co. (nem összetévesztendő a mai GE-vel!) és BREL (British Rail Engineering Ltd.) által 1974 és 1977 között gyártott TRA EMU100-as sorozatú villamos motorvonatok a Taipei Főműhely kocsijavítójában.

Érdekes módon a környéken a legtöbb egykori gyár, így a dohánygyár vagy a Taipei 101 árnyékában található egykori laktanyák is újjászülettek már, hiszen előbbi helyén épül a sokat kritizált Taipei Dome, utóbbiakban pedig kisebb üzletek nyíltak, a viszonylag nagy és értékes területet lefedő vasúti műhelyt viszont annyira nem igyekeztek felszámolni, beépíteni.

Tovább

[Japán] - 360km/h-n túl: Bemutatkozott az ALFA-X

Készülvén a Hokkaido shinkansen fennmaradó, Hakodate – Sapporo szakaszának 2031 környékére tervezett megnyitására, a JR East új járművekkel „sokkolja” a közönséget.

Pontosan egy héttel ezelőtt, 2019. május 9-én láthatta meg teljes pompájában a nagyközönség a JR East legújabb kísérleti járművét, az E956-os sorozatú, „ALFA-X” motorvonatot, mely a jövőben újabb fejlesztéseknek ad lehetőséget a Tohoku-Hokkaido shinkansen gördülőállományában.

A JR East legújabb, 2019 tavaszán bemutatott kísérleti motorvonatának, az „ALFA-X”-nek a Tokyo felé néző, 1-es számú vezérlőkocsija. (Forrás: Mynavi News)

A JR East legújabb, 2019 tavaszán bemutatott kísérleti motorvonatának, az „ALFA-X”-nek a Tokyo felé néző, 1-es számú vezérlőkocsija. (Forrás: Mynavi News)

Akik fellelkesültek, hogy Japánba látogatván majd JR Pass-szel mennek egy kört a járművel, azokat sajnos el kell keserítenem, ez a motorvonat aligha fog utasokat szállítani a JR East, a gyártó Kawasaki és Hitachi mérnökein, a különféle közlekedési hatóságok illetékesein, meg esetleg a sajtó néhány szerencsés tagján kívül.

Az „ALFA-X”, azaz „Advanced Labs for Frontline Activity in rail eXperimentation”, nevéből adódóan elsősorban a nagysebességű vasútra szánt különféle prototípus megoldások tesztelésére szolgál, ezek közül talán a leglátványosabb az aerodinamikai mérések „színhelyéül” szolgáló, két különböző kialakítású vezérlőkocsi, de újdonságokat találunk az áramszedők, a kocsiszekrény, a forgóváz, a villamos berendezések stb. terén is.

Tovább

[Tajvan] – A Danhai Light Rail Transit

Kaohsiung után 2018 végén megnyitotta kapuit Tajvan második villamosvonala is, mely a már meglévő metróhálózatot köti össze a Tamsui „szellemvárossal”.

Pár hónap késéssel ugyan, de végre volt annyi időm Taipeiben, hogy letesztelhessem Tajvan második, a Taipei MRT vonalán található Hongshulint (紅樹林, hóngshùlín), a Tamkang Egyetemet és a Danhai New Townt (淡海新市, dànhǎi xīnshì) összekötő, mintegy 7 kilométer hosszú villamosvonalat, mely számos különlegességet mutat mind a pálya, mind a járművek oldalán. A 2018. december 23-án átadott vonalon ráadásul első ízben bizonyíthattak hazai gyártású járművek is, hiszen, mint tudjuk, Kaohsiungban a CAF és az Alstom járművei róják köreiket.

A TRSC (Taiwan Rolling Stock Co.) és a Voith Engineering által létrehozott villamosok egyike a Danhai LRT Hongshulin végállomásán.

A TRSC (Taiwan Rolling Stock Co.) és a Voith Engineering által létrehozott villamosok egyike a Danhai LRT Hongshulin végállomásán.

Az új vonal azonban nem egyszerűen egy felszíni vezetésű, unalmas valami, hiszen a forgalmas Danjin Rd. sávjai mellé / közé, az azt körülvevő dombos környezet okán nem lehetett csak egyszerűen lehúzni még két vágányt, így a tervezők végül viadukt segítségével az úttest fölé helyeztek 4,59 kilométernyi villamospályát, ezen a szakaszon teljesen kiiktatva a közúti forgalom és a villamosok keveredését. További érdekesség, hogy a nagyobb kereszteződésekben (eddig egyetlen helyen) elhagyták a felsővezetéket, így ezen a néhány méteren a járművek akkumulátorok segítségével küzdik át magukat.

Tovább

[Tajvan] – Újdonságok 2019-ben is

Új járművek ugyan csak 2020 után érkeznek, ennek ellenére továbbra is épül, szépül és fejlődik a tajvani vasút.

Korábban már napvilágot látott a tajvani nemzeti vasúttársaság (Taiwan Railway Adminsitration, TRA) grandiózus terve, melynek keretén belül több száz jármű érkezhet 2025-ig, leváltva a gyakran több évtizedes gördülőállományt a sziget valamennyi régiójában. A fejlesztések azonban addig sem maradhatnak el, így Tajvan 2019-ben is szolgálat néhány érdekességet a vasútbarátoknak és az átmatricázott mozdonyok iránt kevesebb érdeklődést mutató, laikus utazóközönség számára egyaránt.

A tengerparti és hegyi vonalat összekötő, mindössze 2,1km hosszú Chengzhui vonal nevének felét adó Chenggong állomás felvételi épülete. Érdekesség, hogy „chenggong” (成功, chénggōng) kínaiul „sikert” jelent.

A tengerparti és hegyi vonalat összekötő, mindössze 2,1km hosszú Chengzhui vonal nevének felét adó Chenggong állomás felvételi épülete. Érdekesség, hogy „chenggong” (成功, chénggōng) kínaiul „sikert” jelent.

Jelen bemutatóban így terítékre kerül a TRA és a japán Nankai vasúttársaság közötti együttműködést hirdető Tajvan – Japán Barátság” mozdonyok egyike, a szintén japán ihletésű, Shinano” színvilágú elővárosi vonat, az egyik legújabb iPass közlekedési kártya, a TRA egyik alvállalkozója, a járművek átalakításával foglalkozó Shijia Xingye, és a kétvágányúsodó Chengzhui vonal.

Tovább

[Malajzia] – Vasúti helyzetjelentés Johor déli végéről

A maláj vasúti közlekedés „alfája és omegája” Johor Bahru környékén.

A tavalyi portya és az idei szingapúri látogatás után / mellett tettem egy rövid kirándulást Malajzia legdélebbi városába, Johor Bahruba (továbbiakban: JB) is, ahol a lassan javulgató, de még így is jelentős lemaradásban lévő Gemas – JB vasútvonal személyvonatai mellett az egészen más dimenziókat képviselő Eastern and Oriental Express impozáns szerelvényét is szemügyre vettem, utóbbit azonban leginkább csak kívülről.

A Gemas - JB, villamosítatlan, egyvágányú szakaszon ehhez hasonló „shuttle” személyvonatok teremtenek összeköttetést napi 3 (!) alkalommal. A vonatok többsége általában 3-4 személykocsiból áll, a képen is látható hosszúságú társaikkal általában szerelvényvonatot spórolnak.

A Gemas - JB, villamosítatlan, egyvágányú szakaszon ehhez hasonló „shuttle” személyvonatok teremtenek összeköttetést napi 3 (!) alkalommal. A vonatok többsége általában 3-4 személykocsiból áll, a képen is látható hosszúságú társaikkal általában szerelvényvonatot spórolnak.

A vasútvonal minősége olyan, amilyen, ha a helyi döntéshozók nem gondolják úgy, hogy mégsem fontos a dolog, akkor akár már a 2020-as évekre készen is lehet a nagyszerű, 140km/h-val bejárható, kétvágányú, villamosított vasút.

Érdemes azonban megfigyelni, hogy a hatalmas vasútépítési ambíciók kihűlése után Kína mennyire „engedetlen” bábállamává aljasodott Malajzia az elmúlt hónapokban, hiszen nemrég, a (valószínűleg kínai pénzből épülő) Kuala Lumpur – Szingapúr nagysebességű vasút után, a biztosan kommunista finanszírozású keleti parti vasútonal terve is a polcra került, (2019. 04. 12-i frissítés: Szerintem ezek olvasták a blogot.) ahelyett, hogy Laoszhoz (vagy jelen állás szerint Magyarországhoz) hasonlóan szépen beburkolnák magukat hitelekkel.

Tovább